Adja meg email címét!

Gyógylovaglás a Galga lovasklubban
2006-01-16

Fejlett Nyugat-Európai országokban egyre ismertebb fogalommá válik a gyógylovaglás. Olyan tevékenységről van szó, amely során a lovaglás, a lovakkal való foglalkozás, az állatokkal kialakított kapcsolat egy adott elváltozás, állapot vagy rendellenesség esetében javulást hoz. Ha gyógylovaglásról esik szó, akkor a legtöbben mozgássérült gyerekekkel kapcsolatban gondolnak erre a tevékenységre, és valóban, erre van legtöbb példa, szerencsére már Magyarországon is. Mi az úgynevezett psycho-organikus syndroma betegségcsoportba sorolt gyerekek gyógylovaglási igényét mértük fel.

A Galga Lovas Klub Galgamácsa falutól 5 km-re egy erdei tisztáson található. Műúton megközelíthető 5 ha-os terület, 17 boxos modern istállóval, hatalmas legelőkarámokkal, díjugrató pályával és díjlovas négyszöggel. Szelíd lovak és egy tündéri fekete póni várja a gyerekeket. 20x40 m-es fedett lovardánk is van, ahol télen, vagy rossz idő esetén is zavartalanul tudunk lovagolni. A lovasok munkáját szakképzett edzők és személyzet segíti. A terület nyugalma és megkapó szépsége az év minden szakában lebilincselő. Kényelmes társalgónkban, ahonnan az istállót, a lovakat és a környező erdőt is látjuk, egész télen ropog a tűz a kandallóban.

Fejlett Nyugat-Európai országokban egyre ismertebb fogalommá válik a gyógylovaglás. Olyan tevékenységről van szó, amely során a lovaglás, a lovakkal való foglalkozás, az állatokkal kialakított kapcsolat egy adott elváltozás, állapot vagy rendellenesség esetében javulást hoz. Ha gyógylovaglásról esik szó, akkor a legtöbben mozgássérült gyerekekkel kapcsolatban gondolnak erre a tevékenységre, és valóban, erre van legtöbb példa, szerencsére már Magyarországon is.

Mi az úgynevezett psycho-organikus syndroma betegségcsoportba sorolt gyerekek gyógylovaglási igényét mértük fel. Olyan fiatalokról van szó, akik beilleszkedési zavarral, viselkedési problémákkal küzdenek, nehezen teremtenek kapcsolatokat, ezért nagyon sok probléma van velük az iskolában és otthon is. A megkérdezett csoportban volt még epilepsziás, hyperaktiv, gyengén értelmi fogyatékos és autista gyerek is.

A gyógylovaglás kifejezésnél jobban megközelítjük a lényeget, ha lovas therápiáról beszélünk. Főleg ebben az esetben, ahol a kiindulási állapot meghatározása, majd a várható vagy elért eredmény megállapítása is rendkívül szubjektív. A szakemberek, a pedagogusok, a család, a kis- és nagy közösségek elfogadott, hétköznapi normáitól eltérő viselkedésű gyerekek mindennapjait szeretnénk valahogy elfogadhatóbbá, problémamentesebbé, kellemesebbé tenni a lovak, lovas környezet, illetve a lovaglás segítségével.

Miért épp a lovak?? merülhet fel a kérdés. A válasz egyszerű és logikus. A lovak érzékeny, félénk menekülő állatok, közelség- és szeretetigénnyel. Nagyon igénylik a közösséget, természetes környezetükben nagy csapatokban, ménesekben élnek, ahol minden egyednek megvan a helye a maguk által kialakított hierarchiában. Így érzik jól magukat, elfogadva az alá- és fölé rendeltségi viszonyt. A lovak természetüknél fogva sohasem támadnak, soha nem agresszívek. Jelzéseik eltérőek a jobban ismert kutyák vagy macskák egyértelmű megnyilatkozásainál. Nehezebb megnyerni a bizalmukat, viszont ragaszkodásuk maradandóbb, mint a házi kedvenceké. A "furcsán" viselkedő és "problémás" gyerekekkel nagyon sok a hasonlóság. A környezet sokszor észre sem veszi, vagy nem figyel eléggé az ő kezdeti jelzéseikre, ezért aztán a "rosszaságig" kénytelenek fokozni a tevékenységüket, hogy valaki figyeljen már rájuk. És a "ráfigyelés" a legtöbbször szidás, büntetés, rendreutasítás. A gyerekek úgy érzik, nem értik meg őket. Egyre több a probléma, mert ők a "rosszak". Nincs barátjuk, bizalmatlanok, gyakran szótlanok, kedvetlenek. Kerülik a társaságot, kicsi az önbizalmuk és szinte megközelíthetetlenek.

A lovak körül nagy esélye van ezeknek a gyerekeknek a javulásra. A lovakban előítélettől mentes társakra találhatnak. Az ilyen gyerekek hihetetlen gonddal és szeretettel veszik körül a lovakat. Ragyogó tisztára ápolják legeltetik, símogatják őket, rendbe teszik a helyüket, környezetüket. Rövid időn belül igen hasznos segítségekké válhatnak a lovarda körüli teendőkben. Időközben megtanulják a lóval való bánás és a lovaglás fortélyait is. Részt vesznek a nyergelésben, kantározásban, majd ha kedvük és bátorságuk van hozzá, akkor lóra ülhetnek. Van aki már az első alkalommal futószáron sétál a lóval, másoknál esetleg csak hónapok múlva jön el ennek az ideje. Ebben az esetben azonban az idő nem számít. Nagyon sok idő áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy ezek a gyerekek a maguk tempoja szerint megszeressék a lovakat. És ez könnyen megy, mert a lovak mentesek az előítéletektől, náluk mindenki "tiszta lappal" indul. A lovak jelentik a hidat a "furcsa" gyerekek és a lovarda kis közössége, majd az egyre nagyobb közösségek felé.

Galga Lovasklub · Galgamácsa, Fehér u. 1. · Tulajdonos: DR. HORVÁTH RÉKA · Tel.: +36 (30) 949-2806