Adja meg email címét!

A sportlovak tartási és takarmányozási igénye
2006-03-28

A lovak tartási körülményein elhelyezésüket, ápolásukat, gondozásukat, takarmányozásukat, mozgásigényüknek biztosítását, vagyis a velük való törődést, tennivalókat értjük.

Alapvető követelmény, hogy az istálló védjen az időjárás viszontagságai ellen, kényelmes elhelyezést nyújtson, száraz, világos, huzatmentes legyen, és természetes légcseréjét biztosítsuk. Optimális esetben az istálló csendes, nyugodt helyen épült, gépjármű forgalomtól távol,  nyugodt környezetben, és megfelelő nagyságú terület tartozik hozzá /pályák, karámok, kiszolgáló létesítmények/. A terület könnyen megközelíthető, úttal, villannyal, vízzel ellátott, tájolása hosszanti irányban kelet-nyugati.

A boxok alapterülete 12-16 m2. Oldala 120-150 cm magasságig téglafal vagy keményfa palánk legyen, fölötte-- lehetőleg vízszintes ? fémcsövekből álló válaszfal legalább 3m magasságig. A boksz fala a közlekedő folyosó felé ne legyen teljesen zárt, az ammonia eltávozására a deszkák között  hagyjunk 5-7 cm-es hézagokat A box ajtaja tolóajtó, 130-150 cm széles legyen, biztonságos retesszel záródjon. A padozat optimális esetben aszfalt,,vagy tisztítható gumiszőnyeggel fedett beton. A  beton aljzat hideg, túl kemény, rideg, jó hővezető, a lábvégeket károsítja. A boksz legyen mindig bőségesen bealmozva. Az almot szárazon és tisztán kell tartani, naponta cserélni.  A boksz berendezése zabolócsésze és önitató.  Biztosítsunk a lovaknak mindig elérhető nyalósót is

A boksz falában legyen legalább két megkötő karika a zaboló magasságában. Célszerű egyet felszerelni a ló fejmagasságában is.

A közlekedő folyosó szélessége 2,5-3 m legyen. Padozata általában csúszásmentesített beton.

A sportistálló fontos tartozéka a lehetőleg hideg-meleg vízzel ellátott patamosó.

A sportlovak karámozását biztonságos módon kell megoldani. A karám készülhet kemény fából, fém, vagy speciális műanyag csőből. Magasága 150-180 cm legyen. Talaja legyen vízáteresztő, kismértékben lejtős, hogy a csapadék ne álljon meg rajta. Optimális a nagy, füves karám. A biztonság érdekében, a sérülések elkerülésére az értékes sportlovakat célszerű egyenként, külön-külön karámban elhelyezni.

A lovak  rendszeres ápolása, gondozása  a tartás fontos része. A kültakaró tisztogatásán túl ide tartozik a lovakkal való kapcsolatteremtés, az egészségi állapot megfigyelése, és a rendszeres, nem kimondottan használati jellegű minden foglalkozás. A rendszeres napi ápolás során  felmérjük a ló egészségügyi állapotát is. Meggyőződünk arról, hogy nincs-e valami sérülés, kiütés vagy egyéb rendellenesség, amit kezelni kell.  Sáros időben munka, vagy karámozás után a lábvégeket le kell mosni. Nyáron, jó időben praktikus ápolási módszer a lovak fürdetése.

Különös hangsúlyt kell fektetni a pata ápolására, karbantartására.A szarutok átlagos használat során havonta 8-14 mm-t nő. Ezért 6-8 hetente igazításra szorul. A rendszeres munkában lévő lovak patája gyorsabban kopik, mint ahogyan növekszik, ezért szükséges a patkolásuk.

A ló növényevő állat. Az evolucio során szinte folyamatos táplálékfelvételhez alkalmazkodott a szervezete. Gyomra kicsi, ezért az egyszerre felvehető táplálék mennyisége korlátozott. Az az optimális körülmény, miszerint a napi táplálék minél több, 5-7 részre legyen elosztva, irracionális elvárás. A lovakat a legtöbb istállóban naponta háromszor etetik. Ez az abrakolások számát jelenti. Szénát vagy szintén meghatározott időben kapnak a lovak, vagy ad libitum fogyaszthatják. Ez utóbbi a sportlovak esetében nem megfelelő eljárás. A minden tekintetben kiegyensúlyozott fejadag esetén a ló 100 kg élőtömegre eső átlagos szárazanyag felvétele 2 kg A lovak tápanyagszükséglete függ az edzés tipusától, intenzitásától, időtartamától, a körülményektől, a ló kondíciojától, a lovas súlyától, gyakorlottságától, az elfáradástól és a hőmérséklettől.
 
Lényeges, hogy odafigyeljünk arra, hogy a ló munkavégzés előtt egy órával már ne egyen. A füves karámból is időben be kell hozni a lovat a napi tréning előtt.

Sportlovak esetén fokozott a munkavégzés. A pihenő lóhoz képest a könnyű munka plussz energiaszükséglete 20%, a közepes munkáé +50%, a nehéz munkáé pedig +100-120%. Tudni kell, hogy egy ló a létfenntartó energiaszükséglet maximum 2X-esét tudja felvenni, esetleg a 2,5X-esét. A nagyobb mennyiséget minden esetben annak gondos figyelembevételével kell bevinni, hogy a ló emésztési sajátosságai nem teszik lehetővé az egyszerre sok táplálék felvételét.

Sportlovak esetében a takarmányok részaránya nagy vonalakban a következő:

Abrak Széna
Könnyű munka 35 % 65 %
Közepes munka 50 % 50 %
Intenzív munka 65 % 35 %

Ez utóbbi aránynál az abrakokat nagyon körültekintően kell összeállítani. Szükséges hozzá még ásványi anyag és vitamin kiegészítés, cukoripari melléktermék /melasz/, telítetlen zsírsav, megfelelő mikrorost tartalom, élesztő. Az általánosan elfogadott és biztonságosabb takarmányozás érdekében a széna-abrak arány az 50-50%-ot ne lépje túl!

Mind a takarmányozás, mind a munkavégzés és a lóval való foglalkozás, tartás szempontjából rendkívül fontos a rendszeresség. A lovak időérzéke nagyon jó. A rendszeresen, azonos időben végzett tevékenységekhez testileg és lelkileg is alkalmazkodnak. Ezért is fontos az etetési idők pontos betartása, a munka napi rendszeressége és időbeni azonossága.

A sportlovak a megnövekedett elvárások, a teljesítési kényszer miatt napi munkában vannak. Mivel az elvárások velük szemben magasak, ellátásuknak is  magas szintűnek kell lenni. Ez minden tekintetben jelenti a jó minőségű kiszolgálásukat, és a gondos, odafigyelő, egyénre szabott gondozásukat, és  takarmányozásukat.  Ez az egyik lépcsőfok  a nagyobb teljesítmények felé vezető úton.

Galga Lovasklub · Galgamácsa, Fehér u. 1. · Tulajdonos: DR. HORVÁTH RÉKA · Tel.: +36 (30) 949-2806