Adja meg email címét!

Kincsem
2007-06-22

A magyar versenylovak közül a Kincsem nevű kanca volt a legsikeresebb ló. 1874-ben született, Blaskovich Ernő tápiószentmártoni tenyésztelepén. A Blaskovich családban mindenki értett a lovakhoz, így nem csoda, hogy különösen jól párosították az állatokat. Kincsem egyéves korában Hesp róbert telepére került, és már a következő évben sikert aratott. Különleges képességei folytán 54 versenyben vett részt, és mindegyikben veretlen maradt! 1887 márciusában múlt ki, és gazdája 39 nappal később követte őt. A Kincsem parkban - a budapesti galopp pálya főbejáratánál - 1977-ben állították fel életnagyságú bronzszobrát. Tápiószelén, a Blaskovich család Kastélymúzeumában is megtalálhatóak a leghíresebb magyar versenyló - vagyis Kincsem - emlékei. Tápiószentmártonban a lovasparkot Kincsemről nevezték el. Itt 1999. március 20-án nyílt meg a Kincsem múzeum, amelynek bejárata előtt egy bronzból készült Kincsem szobor fogadja az ide érkezőket, ezzel a felirattal: "Vándor, aki itt jársz, állj meg egy percre és emlékezz, tisztelegj Kincsem emlékének, aki itt élt, ezen a területen, az egykori Blaskovich birtokon."

KINCSEMRŐL, az 54 versenyében veretlen csodakancáról, a pályafutását követő évszázadban rengeteg könyv, tanulmány és cikk jelent meg. Ezekből válogatunk az alábbiakban, remélve, hogy talán ennyi is elegendő annak érzékeltetéséhez, milyen hihetetlen teljesítményt jelentett ez akkoriban, s amelyhez hasonló tünemény azóta sem született a földön.

KINCSEM 1874. sárga kanca
apja: Cambuscan, anyja: Waternymph

A "HUNGARIAN WONDER"

Kincsem regényalak a szó betű szerinti értelmében! Előtte, utána soha nem volt ló, ami megközelítette volna. Nem ügyeskedés szülte az 54 győzelmet, hanem a képesség, az acélosság, a szinte tudatos küzdő képesség: elsőnek lenni a legjobbak között! Ez az oka annak, hogy a világon mindenütt ő volt és maradt a "Hungarian Wonder" - a "Magyar csoda".

A TULAJDONOS: BLASKOVICH ERNŐ (1834-1911)

A lóhoz értés, a lószeretet öröklött volt a Blaskovich családban. Mindegyik Blaskovich tenyésztett, lovagolt és hajtott. Blaskovich Pál 1847-ben István főherceget másfél óra alatt vitte bravúros hajtással egy olyan úton, amit addig még három óra alatt sem teljesített jó kocsis, jó lovakkal. Azóta is közmondás Magyarországon: "hajt, mint egy Blaskovich..."

A Fortuna kegyeltje

1875-ben 6-7 lova volt tréningben, és 6 yearling (1 éves) csikó legelészett a tápiószentmártoni ménesben. Ennyi ló azonban túl sok volt egy ilyen takarékos gazdának és Blaskovich elhatározta, hogy a csikók egy részét eladja. Csakhamar vevő is jelentkezett: Orczy báró és Lónyai gróf. Hosszú huzavona után kiderült mindegyik tetszik nekik kivéve egyet, a Kincsem nevűt. Így aztán Blaskovich a másik ötöt eladta a vevőknek, Kincsem pedig ősszel megérkezett Gödre, Hesp Róbert telepére, hogy a következő évben - mint a mesék szárnyas Pegazusa - szálljon a világhír, majd a halhatatlanság felé...

A TRÉNER: HESP RÓBERT (1823-1887)

Egy kis farmer fia volt Slinsby-ből, a Yorkshire-i grófságból. Job Marsdennél, a nagy hírű trénernél tanult Maltonban. Mint egész fiatalember jött Magyarországra s itt a híres fóti, majd csákói falkavadászatokon dolgozott, mint Huntsman. 1868-ban Hesp Lepsényben kapott állást, itt kezdte a galopplovak idomítását. 1875 elején saját idomítótelepet nyitott Gödön. 1875 őszén megjött Kincsem, és ez Hesp nevét felejthetetlenné tette a turf történetében.

Hatalmas szerepe volt abban, hogy a Verhetetlen 4 éves versenyzői pályafutása alatt soha nem betegedett meg, és mindvégig versenyképes állapotban maradt. Ő és egész családja tökéletesen beszéle a magyar nyelvet, ami ritkaságnak számított az angol trénerek és zsokék között.

Kincsem 1887. március 17. hajnalán múlt ki. Hesp Róbert 39 nappal élte túl szeretett kancáját - április 25-én halt meg.

Összeállította: Bálint Eszter

Galga Lovasklub · Galgamácsa, Fehér u. 1. · Tulajdonos: DR. HORVÁTH RÉKA · Tel.: +36 (30) 949-2806