Adja meg email címét!

Imperiál
2007-10-12

1960. február 14-én született a XX. század legjobb magyar tenyésztésű versenylova: Imperiál. Valentin napja legtöbbünknek a szerelemről szól, akik azonban kicsit is járatosak a magyar lóversenyzésben, vagy legalább a telivértenyésztés világában, azoknak február 14-e egy születésnapról is nevezetes.

?Ha beszélhetünk korszakos jelentőségű versenylóról a XX. században, akkor csak egyetlen ló név juthat az eszünkbe: Imperiál. Aranyszőrű táltos, egy nemzet büszkesége?

1960. február 14-én született a XX. század legjobb magyar tenyésztésű versenylova: Imperiál. Valentin napja legtöbbünknek a szerelemről szól, akik azonban kicsit is járatosak a magyar lóversenyzésben, vagy legalább a telivértenyésztés világában, azoknak február 14-e egy születésnapról is nevezetes. Ezen a napon látta meg a napvilágot a kisbéri ménesben az egyetlen magyar versenyló, akinek hírneve a nála nyolc és fél évtizeddel korábban élt Kincsemével vetekszik, s akinek  győzelmeiért az ország lakossága  egy emberként szorított.
Imi nevezetű mén, és Hurry gyermekeként 1960-ban Kisbéren látta meg a napvilágot Imperiál, a gyönyörű sárga mén. Már csikóként a ménesben felhívta magára a figyelmet. Ennek ellenére nem kapkodtak utána az élvonalbeli trénerek yearling korában, taszította őket a négyharisnyás lába, a csóka szeme. Ha egy lónak ilyen van, az nem lehet őszinte, és küzdeni sem tud - állították róla. Tévedtek. Méghozzá alaposan, hiszen Imperiál olyan magasságokba jutott el a galoppsportban, amire kevés példát találunk a magyar lóverseny történetében.

Budapesttől Washingtonig

Kétévesen már a munkákban villogott, az első versenyében pedig szárnyalt. Mikor az addigi "tini ászt", Mimit is legyőzte, készülhettek vele külföldre, a messzi Bécsbe. Akkoriban ez kisebbfajta csodának számított. Különösen azután, hogy az utolsó nyugati túrán, 1956-ban meglepetésre kikapott Imperiál apja, Imi, és lelépett  három jelentős zsokénk , többek között a még ma is aktív legenda, Kállai Pál.
Imperiál előtt azonban megnyílt a sorompó, így bemutatkozhatott a vasfüggönyön túl is. A kinti premier mindenkit lenyűgözött, csodalovunk könnyen hazasétált a patinás Ausztria Díj nemzetközi mezőnyében. A külföldi szaksajtó áradozott, a közmédia azonban egyelőre mélyen hallgatott.
Háromévesen Imperiál izomzata és a hírneve tovább erősödött. Újra Bécsben szerepelt, előbb a Trial Stakesben, majd az Osztrák Derbyben  győzi le a mezőnyt. Itthon népes tömeg várja, a rajongás soha nem látott méreteket ölt. Imperiál berobban végre a médiába is. 
A lovat egyre többen filmezik, a Magyar Derby már igazi népünnepély. 20 000 néző, és fölényes favoritgyőzelem új pályarekordban.
Még azon a nyáron irány Németország, többek között a világviszonylatban is jegyzett Baden-Baden. A Fürstenberg Rennen óriási csalódás, Imperiál a vert mezőnyben. Egy héttel később a Nagydíjban bizonyít, csak küzdelemben kap ki az angol Espressótól. Lovunkat akkor már tényleg egész Európa ismerte, de Amerika is kíváncsi rá. Meghívást kap Washingtonba a Laurel Parkba.  1963-ban, magyar ló a tengerentúlon.
Előtte azonban még feladatok várnak rá Budapesten is. Kilenchosszas győzelmével végképp maga mellé állítja az ország lakosságát. A galoppsport népszerűségét az egekig emeli hazánkban, s ez a népszerűség csaknem két évtizedig kitart.
A megerőltető szezont az amerikai túra zárja, a két hazai szuperklasszis, Mongo és Kelso külön versenyéhez csak statisztálnak a többiek, Imperiál helyezetlen, de nem vall szégyent.
négyévesen még nyer néhány fontosabb  versenyt, többek között Hamburgban a Hansa Díjban. Imperial utolsó versenyén 1964. augusztus 30-án Baden-Badenben helyezetlenül futott. Érzékeny szervezetén kiütközött a sok utazás és a versenyzés fáradalma. A három éven át tartó, diadalútjának végéhez ért a ragyogó képességű telivér, amelynél jobb és eredményesebb galopp versenyló több emberöltő óta nem volt hazánkban.
A versenyzés után lekerült a pályáról, és fedezőmén lett a Bábolnai ÁG-hoz tartozó kerteskői telivér ménesben. Imperial tenyésztési ideje alatt több mint 350 ivadéka született. Több csikója nyert Magyar Derbyt, de egy sem érte el apja sikereit. Egyik legjobb fia a külföldi kancától született Prince Ippi volt, a németországi híres Röttgeni Ménes tulajdonaként. Ippi szép eredményeket ért el, többek között három éves korában fölényesen megnyerte a kölni Európa Nagydíjat. Később fedezőmén lett a Röttgeni Ménesben.
Imperial szép kort élt meg, 29 éves korában a Kerteskői Ménesben altatták el. Szívét Kerteskőn temették el, csontvázát Bábolnán tekinthetjük meg.

Összeállította: Lengyel Katalin

Galga Lovasklub · Galgamácsa, Fehér u. 1. · Tulajdonos: DR. HORVÁTH RÉKA · Tel.: +36 (30) 949-2806